Energiatároló rendszerek tervezése

You are here:

A megújuló energiaforrásokból származó villamos energia nem azonnali hasznosítása, tárolása majd  későbbi felhasználása megoldható, amihez segítséget tudunk nyújtani.

 

Energiatároló rendszerek tervezése:

A megújuló energiaforrások térnyerésével egy tiszta és fenntartható technológia indult fejlődésnek a világ energiaigényének kielégítésére. Azonban ezen energiaforrásoknak egyedi nehézségekkel kell szembenézniük, amikor állandó és megbízható áramellátásról van szó, mivel termelésük nem megbízhatóan ciklikus. Ennek eredményeként szükségessé vált olyan energiatároló eszközök fejlesztése, melyek képesek tárolni a magas termelési időszakban túltermelt energiát, majd szükség esetén leadni azt, amikor az igények megnövekednek.

A villamos rendszerek stabilitásával kapcsolatban a MAVIR ZRt. 2022-ben jelentős szabályozást vezetett be. Az új módosítások értelmében a rendszer szintű szolgáltatások mostantól minden újonnan telepítendő időjárásfüggő erőműegységhez, melyek nem tartoznak a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) körébe, úgynevezett automatikus frekvencia-helyreállítási tartalékot (angolul (automatic Frequency Restoration Reserve, továbbiakban: aFRR)) kiegyenlítő szabályozási szolgáltatást kell biztosítania. Az aFRR igények kielégítésére megoldás lehet egy akkumulátoros energiatároló rendszer. Az aFRR szabályozásba azok a berendezések akkreditáltatóak, melyek a szabályozási utasítás kiadásától számított 15 perc alatt aktiválhatók, és teljesítik az akkreditáció egyéb követelményeit.

Az elektromobilitás elősegítése érdekében társaságunk vállalja:

  • Meglévő saját tulajdonú elektromos infrastruktúra vizsgálatát és áttervezését
  • Megújuló energiaforrások által termelt villamos energia tárolása céljából létesülő rendszer telepítésének tervezését
  • Áramszolgáltatói engedélyes területén létesülő villamosenergia-táróló berendezések üzembiztonság és a hálózati feszültségviszonyok javítás céljából létesülő rendszer telepítésének tervezését
  • aFRR igények kielégítésére akkumulátoros energiatároló rendszer telepítésének tervezését


Villamosmérnökeink az alábbi jogosultságokkal rendelkeznek:

V – Építményvillamossági tervezés

EN-VI – Villamosenergetikai építmények tervezése

EN-ME  Megújuló energia építmények tervezése