A kedvezményezett neve: SzEL-TERV Műszaki Tervező és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: „Adaptív innováció a SzEL-TERV Kft-nél”

A szerződött támogatás összege: 8 414 775 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tartalmának bemutatása:

A vállalkozás fejlesztési stratégiájába az új szolgáltatások, a precízebb, és az elérhető legmodernebb technológia és az innovatív „termékek” fejlesztése és elkészítése szerepel.

A tanácsadó szolgáltatás fejlesztése mellett a napelemes rendszerek kiépítéséhez és karbantartásához tudunk a kamerás drónnal és a kapcsolódó szoftverekkel olyan képi megjelenítést nyújtani, amivel a tervezett rendszerek kiépítését ismerhetik meg a megrendelők. Ehhez kapcsolódik a tárolt képek és adatok alapján a későbbi kiépítés után azok karbantartása, amit a drónra szerelt hőkamera fog felmérni és a kapcsolódó koordináták és a Phantom GIS 4.1 szoftverrel véglegesíteni.

A nehezen megközelíthető napelemes rendszerek, távvezetékek ellenőrzése és felmérése során repülő berendezés (drón) hatékonyan használható. A drón előre programozott koordináta alapon tudja berepülni az épületek tetejére telepített napelem rendszereket, illetve a napelem parkokat, valamint a légvezetékes villamos hálózatot. Illetve az oszlop transzformátor felső részéről is képet ad. A teljes felmérés így GPS koordináta alapján videódokumentálható.

Villámvédelemi tervezés és műszaki ellenőrzés során a tetőszerkezetre szerelt nem látható szerkezetek videó dokumentáltan felmérhetőek.

Drónra szerelt adaptációk: A drón képes hordozni egy nagyfelbontású laser scannert mely az adott helyszínről, (napelempark, épület, villamos felsővezetékről, épület külső kubatúráról) 3D modellhez képes alappontokat szolgáltat.

A drónra szerelhető a fejlesztéssel beszerzett, speciális ipari hőkamera, mely alkalmas a villamos felsővezetékek és kötési pontok, szigetelők melegedését vizsgálni. A hőkamerával felszerelt pilóta nélküli légi jármű a létesülő naperőművek hibás paneleinek felderítésére is használható. Épületek falfelületeinek, nyílászáróinak és tetőszerkezeteinek hőkép leképzésével energetikai vizsgálatok végezhetőek.

A nyomvonalas létesítményeken kívül alkalmas a külterület hálózatok mellett szükséges fakivágások és nyiladék kiképzések ellenőrző felvételek készítésére, dokumentálására.

A fejlesztéssel egy olyan képi megoldásokat tartalmazó szolgáltatás jött létre, ami mind a tervezett, mind a meglévő napelemes rendszerek tervezéséhez, azok karbantartásához, illetve a léges rendszerek felméréséhez alkalmazható. Mind a nagyobb közműszolgáltatók, mind a kisebb megújuló energia felhasználók, illetve az energetikai korszerűsítéseket tervezőknek hasznos és gyors szolgáltatást tudunk nyújtani.

A projekt befejezési dátuma: 2018.08.31.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-01600